Az internet írása

Az internet írása

Sokat szoktam híreket olvasni, s beszélgetni is az interneten.  Észre vettem, hogy az internetes szókincsünk egyre kisebb. Egyre inkább hozadék szavak, és rövidítések lesznek túlsúlyban. Sőt láttam már, hogy a helyesírás eltűnik az internet oly nagy világából.

Mindig is törzsgyökeres IRC-esnek tartottam magam. Abban a korban tanultam meg, hogy úgy írjak az interneten, mint a papírra, mikor még a Netikett gyerekkorát élte. Akkor még mi alakítottuk a szabályokat, mi fektettük le, hogy a nagybetű kiabálás, a pont hiánya bunkóság. Akkor vettük szabályba, hogy ne légy bunkó, és írj szépen.

Ma már semmi nem maradt ebből. Több százezer magyar oldal. Az aktív szókincsünk közben lesorvad a szánkról. Elvesznek az út porában a régi magyar szavak. Felhívásként kéne tekintenünk az angol nyelvre. Az elmúlt húsz évben többet változott, mint előtte kétszáz évig. Mára az Oxfordi szótár évente emel be új szavakat, vagy rövidítéseket.

A nyelvünk rendkívül színes, és sokrétű. A világon minden ember aki hallotta, érezte szépségét meg akarja tanulni. Vigyázni kellene rá, nem pedig hagyni egy korcs generációnak, hogy elmosson minket is a víz, mint az angolok Shakespeare-jét.

Én magam sem tudok teljesen helyesen írni. Ezért sokat támaszkodom az ellenőrzőre. Meg kéne tanulni, hogy aki hasonló hozzám, az használja. Aki nem tud választékosan írni, az ne is tegye. Nem kell nekünk a rövidítés. Elvagyunk LOL-ok, és RoTF-ok nélkül. Ott van nekünk a nevetek, röhögök, fetrengek, és még ezer más.

Elfogadom, hogy vannak helyzetek mikor kell. Én is Twitter-ezek. De ne vegye át ez mindenhol a helyet. A pont kell a mondat végére, mert odavaló azzal zárod le. Ha csetlesz, akkor nem kell mondatonként Entert nyomni. Engem rettentően zavar. Amennyit el tudsz mondani egy szuszra annyit írj le. Ne mondatokat?

A világ minden nyelve megőrzésre való, ha közben kialakul egy világnyelv nem baj, csak ne feledjük el közben a sajátunkat.

Hagyj üzenetet nekem