Még mielött valaki nekem esne Ír nevek elmezését szeretném röviden összefoglalni. A miértre reményeim szerint a következő poszt válaszol!


Az ír nevek is – mint az angol – keresztnév majd vezetéknév rend szerint van. A vezeték nevek viszont változnak aszerint, hogy férfi, nő, vagy házas nő felveszi a férje nevét.

Keresztnevek öröklődtek. Az első fiút az apja után, a másodikat az anya apja után, a harmadik az apa apja után. Lányoknál az első a anya anyja után, a második az apa anyja után, a harmadik az anya után. További gyerekek esetén szabad választás volt. 1999-ben (ezt találtam) a leggyakoribb keresztnevek. Férfi: Conor, Sean, Jack. Női: Chole, Aoife, Sarah.

A jelzőkből kettő van: Mór (nagy/idősebb) és og (fiatal). Ezek a jelzők az előtag után állnak. Például: Seán Ó og Súilleabháin, annyi mint: (teljesen magyarra fordítva mégha mi nem is így használjuk!) ifjabb John O’Sullivan. Lehetett még Beg, kicsi az og helyett. (Nem termetre értendő.) Ritkán a a Beag, ha a gyerek az esküvő után kevesebb mint 9 hónappal született.

Aoife Madden Utolsóként a szokásos jelzők: Pádraig Rua (“vörös hajú Patrick”), Máire Bhán (“szőke Mary”), ahogy ez megszokott.

A vezetéknevek, és az előtagok, nekem bonyolultak. Férfiaknál Ó/Ua (eredetileg “unokája”), vagy Mac (“fia”). Nőknél a Ní (“lány unokája”) és a Niz (“lánya”). It jön egy kis csavar. Ha a nő férjhez megy, és felveszi a férje vezeték nevét, akkor már más a helyzet. Ha unoka, akkor az Ó helyébe Bean Ui lesz, ha Mac, akkor Bean Mhic. A Bean elhagyható. Végül, ha a vezeték név magánhangóval kezdődik, akkor az Ó esetében kap egy h betüt. Például: Ó hUiginn. Leggyakoribb vezetéknevek: Murphy, Kelly, O’Sullivan.

Összefoglalva az előtagok:

Férfi Angolosítva Jelentése
Ó / Ua O “ unokája / unokája
Mac Nic Mc fia / lánya
(Bean) Uí O “ unokája felesége
(Bean) Mhic Mc fia felesége

Hát ennyi lenne. Ezt azért írtam le, mert magyarul, ilyen összeállítás nem létezik tudtommal.

Forrásaim:

http://en.wikipedia.org/wiki/Irish_name

http://www.ireland-information.com/heraldichall/irishgirlsnames.htm

http://www.ireland-information.com/heraldichall/irishsurnames.htm